contact

Informatie over haar en knippen


contact

Wat kost knippen gemiddeld?

Een vrouw betaalt gemiddeld 40 euro voor knippen en een man gemiddeld de helft, 20 euro. Per jaar besteden vrouwen dus gemiddeld 320 euro aan de kapper, en mannen de helft: 160 euro. Bij een kappersopleiding betaal je gemiddeld 11 euro voor knippen en gemiddeld 33 euro voor kleuren. Men gaat gemiddeld 8 keer per jaar, dus elke 5-10 weken. Dit is gelijk voor mannen en vrouwen.

 

Een haar kan 6 jaar leven

Op een gezonde hoofdhuid bevinden zich ongeveer 100.000 haren. Elke haar kan tot 6 jaar meegaan. Normaal verliezen mensen zo'n 60 tot 100 haren per dag. Deze uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe. Worden er geen nieuwe haren geproduceerd, dan word je kaal....

Hoe snel groeit haar?

Wist je dat je haar gemiddeld 1,25 centimeter per maand groeit. Dat is ongeveer 15 centimeter per jaar! Wist je dat haar overal even snel groeit? Het lijkt in je nek soms sneller te gaan, maar er zit geen verschil tussen je pony en je nekharen.

Een haar kan 6 jaar leven

Op een gezonde hoofdhuid bevinden zich ongeveer 100.000 haren. Elke haar kan tot 6 jaar meegaan. Normaal verliezen mensen zo'n 60 tot 100 haren per dag. Deze uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe. Worden er geen nieuwe haren geproduceerd, dan word je kaal....

Hoe groeit haar?

sneller groeienEen haar groeit vanuit het haarzakje, oftewel de follikel die zich bevindt in de hoofdhuid. Het deel van het haartje dat zich in het haarzakje - en dus onder de huid zit - heet de haarwortel. Het zichtbare deel wordt de haarschacht genoemd. Celdeling zorgt voor de haargroei: nieuwe cellen duwen het haar vooruit, zodat nieuw haar kan worden toegevoegd bij de wortel. Haar groeit in 3 fases. De 1e fase is de groeifase: het haartje groeit in de haarwortel. Dan volgt de overgangsfase: waarbij het stopt met groeien, omdat de celdeling stopt. Tenslotte wordt het haartje uit de haarwortel geduwd door een nieuwe in de uitvalfase. Van het haar op ons hoofd bevindt zo'n 85% zich in de groeifase, 1% in de overgangsfase en 14% in de uitvalsfase.

Sneller groeien

Voeding en gezondheid spelen een belangrijke rol bij de snelheid van haargroei. Groei wordt namelijk gestimuleerd door voldoende vitamines waaronder vitamine B; voldoende proteinen (vlees, vis kaas, soja/tofu, linzen et cetera) en door zonlicht (dat zorgt voor de aanmaak van vitamine D). Daarnaast zorgt een hoofdhuidmassage voor een goede doorbloeding die groei stimuleert. Ziekte, bepaalde medicijnen en een gebrek aan voedingsstoffen zorgen voor minder snelle groei en zwakker haar dat makkelijker breekt. En stel je haar (en huid!) natuurlijk niet te lang bloot aan fel zonlicht. Kortom, gezond leven!

Haar laten knippen

De snelheid van groei wordt geregeld in het haarzakje in de hoofdhuid; het knippen van de punten heeft daar geen invloed op. Maar het haar gezond en goed in model houden, bevordert wel de motivatie om het haar te laten groeien. Wil je van kort naar een langer kapsel, laat het dan wel bijhouden en regelmarig knippen. Je kapper kan je adviseren.

En verder...

Als je alle haren die je in een jaar laat groeien aan elkaar legt, is dat ongeveer 16 km!

Wanneer je gezond haar nat maakt, is het wel 30% langer, dan wanneer het is opgedroogd.

Een volle bos haar kan 2 olifanten tillen.

We verliezen tussen de 40 en 150 haren per dag.

We spreken over dode puntjes, maar het enige levende deel van je haar zit onder de hoofdhuid.

2% van de wereldbevolking heeft blond haar, 1% is roodharig, 97% heeft donker haar.

De oude Grieken dachten dat roodharigen na hun dood in vampiers zouden veranderen.

In vroegere tijden gebruikten vrouwen urine van paarden en poep van duiven om hun haar te blonderen.

In China heeft een vrouw het record van langste haar ter wereld. Wel 5,6 meter!

Per jaar besteden we 780 euro aan beautyproducten voor ons haar.

Per week zijn we ruim 2 uur bezig met het wassen, fohnen en stijlen van ons haar. Dat betekent dat we op onze 65ste zeven maanden bezig zijn geweest met ons haar.

Aan ons haar is af te lezen of je recentelijk drugs hebt gebruikt en wel genoeg vitaminen binnen krijgt.

Cafeine goed voor haar

Treating hair with caffeine products can stop men from going bald, according to a German study.

Professor Peter Elsner, part of the team at the Jena University, said that the stimulant has the most effect on men whose hair roots were very sensitive to testosterone, one of the causes of hair loss. But the research does not mean that coffee drinkers will be spared a bald head in later life, only those who smear it directly on their heads. Adolf Klenk of Kurt Wolff cosmetic research said: "One would have to drink between 60 and 80 cups of coffee a day for the necessary amount of caffeine to reach the roots." He said that men who are frightened that they may lose their hair should start treating their scalps with caffeine while they are still young.

Waarom word je kaal als je ourder bent?

Een kalende kruin, veel mannen hebben hier last van. Maar kun je hier iets tegen doen? En waarom hebben vrouwen dit minder vaak en snel? 

Dermatoloog Tristan van Dongen van het Erasmus MC geeft ons mee dat haren naar verloop van tijd losser in hun haarzakje zitten, waarna ze op een gegeven moment uitvallen. Gelukkig groeit er daarna weer een nieuwe haar. Dit proces blijft zich herhalen, totdat het volgende optreedt, lees verder.

Hoe zit het dan bij kalende mensen?

Als je kaal wordt komt dit vanwege het feit dat de haargroeicyclus steeds korter wordt. Ook groeien de haren niet meer uit tot een volle, lange haar. 'Dit heeft te maken met het peesblad onder de huid. Het peesblad verbindt de voorhoofdsspier met de achterhoofdsspier', legt Van Dongen uit.

Als je ouder wordt, kan de hoofdhuid minder goed ontspannen. Dan wordt het peesblad en de hoofdhuid langzaam strakker, waardoor de doorbloeding in de hoofdhuid afneemt. De vetlaag met bloedvaatjes wordt eigenlijk verdrukt. De huid en haarzakjes krijgen minder zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de haren uiteindelijk niet meer groeien. 

Waarom gebeurt dat eerst op je kruin?

Dit komt omdat de spanning niet gelijkmatig wordt verdeeld door de vorm van je schedel en de richting waarin de spieren trekken. De huidspanning is het hoogst bij de inhammen en de kruin.

En bij vrouwen?

Vrouwen hebben minder last van kaalheid omdat mannelijke hormonen ook een belangrijke rol spelen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat vrouwen hier helemaal geen last van hebben. In dit artikel kun je lezen wat andere oorzaken van haaruitval kunnen zijn.

Waarom de een sneller grijs wordt dan de ander. En kun je hier iets aan doen?

Hoe kun je kaalheid tegengaan?

Ook in dit geval geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Zo kun je volgens de dermatoloog bijvoorbeeld het middel minoxidil gebruiken om je haargroei te stimuleren. Ook zijn er medicijnen die een remmende invloed hebben op de mannelijke hormonen. Het nadeel is echter dat je deze medicijnen je hele leven moet gebruiken, wat tot bijwerkingen kan leiden. Acceptatie van je kaalheid is een goed alternatief!

Lees hier verder

De beste bespaartips voor goedkoop knippen en goedkope kappers.

Hier vind je álle goedkope kappers.

We gaan steeds minder naar de kapper, lees hier verder.

blond haar


Uw kapsalon een eigen website? Dat kan al voor EUR 95,00! Wij brengen u graag in contact met onze ontwerpbureau voor webdesign.

Zoek je een goedkope kapper of goedkope kapsalon? Vind hier snel online alle goedkope kappers!

Kapsalons melden hier gratis hun kapsalon, kap- en knipbeurt, aanbieding of service

Heb je commentaar, een idee of een leuke ervaring? Wil je adverteren? Meld al je reacties hier!